Stations in verbouwing

In 2023 hebben we met ProRail en gemeenten diverse verbouwde stations in gebruik genomen. Enkele voorbeelden:

  • Naarden-Bussum is een monumentaal station waar jarenlang in fasen gewerkt is aan verbeteringen en renovatie. Begin 2023 waren alle werkzaamheden afgerond: van aangepaste sporen en perrons tot een compleet nieuwe entree en van fietsenstallingen en P+R-terrein tot een gerenoveerd monumentaal stationsgebouw.

  • Op station Almere Centrum is de stationskap volledig gerenoveerd en de perrons zijn heringericht met nieuw meubilair en meer ruimte voor de reiziger. De liften in de stationshal zijn vernieuwd en transparant gemaakt voor overzicht en sociale veiligheid. De stationshal is nu modern en groter en heeft een mozaïekvloer die naadloos doorloopt naar de vernieuwde openbare ruimte buiten het station. Het winkelaanbod op het station is uitgebreid en naast de stationshal en perrons zijn twee bewaakte inpandige, onder de sporen gelegen fietsenstallingen gerealiseerd.

  • Station Roermond heeft een flinke opwaardering gekregen. De ingang vanuit het busstation is verbreed, waardoor reizigers nu meer ruimte hebben. Verder zijn veel historische elementen in oude glorie hersteld en is er een StationsHuiskamer gerealiseerd in de voormalige restauratie.

  • In oktober 2023 is het verbouwde station Tiel opgeleverd. De binnenzijde is grondig gerenoveerd en verduurzaamd. De buitengevel is gedeeltelijk hersteld en aan de spoorzijde zijn nieuwe kozijnen geplaatst in de oorspronkelijke staat. Omdat Station Tiel een gemeentelijk monument is, zijn er specifieke richtlijnen gevolgd om zo veel mogelijk historische elementen te behouden.

  • Station Holten is afgelopen jaar verbouwd en opgeleverd.

De stations Amsterdam Centraal (inclusief verplaatsing van de terminal Eurostar en de renovatie van de monumentale gevels), Amsterdam Zuid, Schiphol, Groningen, Den Haag HS, Ede-Wageningen en Maastricht waren eind 2023 nog in verbouwing. Helaas gaat dit soms gepaard met overlast voor reizigers, zoals in Middelburg. Voor de verbouwing van station Kampen is eind 2023 een investeringsvoorstel vastgesteld.

Print pagina