Leren bij NS

NS stimuleert medewerkers om zich te blijven ontwikkelen en te blijven leren. We geloven dat dit goed is voor onze mensen en nodig is voor NS. De wereld om ons heen verandert, biedt kansen en mogelijkheden waar we gebruik van willen maken en leren en ontwikkelen zorgt ervoor dat medewerkers bijblijven. In 2023 investeerde NS meer dan € 11,5 miljoen in opleidingen en andere leerinterventies (2022: € 8,5 miljoen). Leren en ontwikkelen kan zowel binnen de eigen functie als richting een nieuwe functie. We leiden nieuwe medewerkers op in ons eigen Leercentrum en we faciliteren dat via onze partner-ROC’s en opleider STC in Rotterdam. Ook onderhouden we de vakkennis van collega’s en brengen we hun nieuwe kennis en vaardigheden bij. In 2023 zijn we gestart met een inwerkprogramma voor managers.

Vakmanschap centraal

We ontwikkelden in 2023 een nieuwe leerweg voor beginnende medewerkers Veiligheid & Service. In 2023 is ook een herontwerp van de Basis Leerweg Machinisten gemaakt voor medewerkers die in ons bedrijf opgeleid worden tot machinist. Daarnaast hebben we kantoorpersoneel en uitzendkrachten opgeleid tot treinassistent. Ook startten we op het Koning Willem I College in Den Bosch een nieuwe mbo-opleiding tot machinist en gingen we in Den Bosch en met het NOVA College in Haarlem een samenwerking aan voor de mbo-opleiding tot conducteur. In 2023 startten 29 nieuwe studenten met de mbo-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid-Conducteur bij MBO Amersfoort, NOVA College te Haarlem of Koning Willem I College te Den Bosch. NS heeft in 2023 6 uitgestroomde studenten van MBO Amersfoort aangenomen. Via ROC Amsterdam, ROC Twente en STC stroomden in 2023 54 machinisten in. Verder liepen 122 nieuwe eerstejaars en 158 tweedejaars mbo-studenten stage bij NS voor hun opleiding tot machinist. Intern rondden 531 hoofdconducteurs, 351 machinisten en 116 medewerkers Veiligheid & Service hun basisopleiding succesvol af. Er zijn ook 120 collega’s opgeleid als servicemedewerker op het station. Voor NS Klantenservice leidden we 611 nieuwe collega’s op.

Materieeltechniek en de TechniekFabriek

De TechniekFabriek is onze eigen technische mbo-opleiding voor huidige en toekomstige treinmonteurs. In 2023 hebben we in samenwerking met het ROC Tilburg een nieuwe TechniekFabriek geopend in het Componentenbedrijf Berkel-Enschot. We hadden al een TechniekFabriek in Zwolle en in Amsterdam. Met de nieuwe locatie biedt NS ook studenten in het zuiden van het land de kans om te leren en werken bij NS en is onze opleidingscapaciteit toegenomen. In september 2023 startten 53 studenten met hun opleiding aan de TechniekFabriek. In 2023 stroomden 14 studenten van TechniekFabriek met een diploma door naar een baan bij NS Treinmodernisering en NS Onderhoud en Service.
Het zij-instroomtraject van NS biedt mogelijkheden voor technici met een achtergrond buiten NS om bij NS te komen werken. Met hulp van ROC’s door het hele land worden de technici in dit traject omgeschoold tot NS-monteur.

Opleiding voor retail

NS biedt een eigen mbo-opleiding Stations Retail. Dit is een op maat gemaakte opleiding: omdat een reiziger kort op het station is, vraagt dat om goede en snelle service van medewerkers. In 2023 volgden 13 medewerkers een opleiding tot Retail Specialist of Retail Manager.

Print pagina