Betaalgemak in het openbaar vervoer

NS werkt samen met Translink en alle OV-bedrijven in Nederland in het programma OV-betalen aan de ontwikkeling van nieuwe betaalvormen. Deze nieuwe betaalvormen komen onder de merknaam OVpay op de markt en bieden reizigers meer keuze en gemak voor het betalen van hun reis.

Reizen met de betaalpas

Sinds 31 januari 2023 kunnen reizigers op het hele netwerk van NS in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard of smartphone. De reis wordt dan afgerekend op basis van een tweedeklasreis, zonder korting. Dit is vooral voor incidentele reizigers interessant. Inmiddels zijn er bij NS meer dan 11 miljoen ritten met deze manier van betalen gemaakt. Van alle gemaakte NS-ritten checkt gemiddeld 3% van de reizigers in met een bankpas of creditcard. Vooral bezoekers van evenementen en weekendreizigers maken van deze betaalmogelijkheid gebruik.

OV-pas

De technische ontwikkeling van de OV-pas, de opvolger van de huidige OV-chipkaart, is in volle gang. De OV-pas wordt beschikbaar als fysieke maar ook als mobiele pas. Reizigers hoeven dan geen pas meer op zak te hebben. Ook kunnen ze met de OV-pas makkelijk alles rondom hun reis online regelen. Aanleiding voor de ontwikkeling van de OV-pas is dat de techniek van de OV-chipkaart over enkele jaren verouderd raakt en vervangen moet worden. De OV-pas wordt door NS vanaf 2024 stapsgewijs getest met reizigers en is met name bedoeld voor reizigers met een abonnement. Dat is later dan gepland omdat we door afhankelijkheid van derden nog niet over alle gewenste functionaliteiten beschikken. Als we na de pilots voldoende vertrouwen hebben in de werking van de OV-pas gaan we over tot introductie en benaderen we alle klanten met een NS-abonnement om over te stappen. Uiteindelijk neemt de hele OV-sector afscheid van de huidige OV-chipkaart.

Print pagina